Jagnięcina i kuskus warzywny.
Składniki:
250 g kaszy kuskus
50 g rodzynek
kostka bulionowa warzywna
2 duże marchewki
1 cukinia
1 mały bakłażan
pół pęczka natki pietruszki
500 filetów z jagnęciny
2 łyzki oliwy z oliwek
sól,pieprz
mielony kminek
W 350 ml wrzącej wody rozpuszczamy kostkę bulionową.Wsypujemy kuskus,przykrywamy i odstawiamy na 6 minut do napęcznienia.
Rodzynki myjemy,osączamy.
Marchew kroimy w cienkie plasterki.
Cukinię i bakłażana myjemy.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół,bakłażana także,ale na 4 części. Póżniej wszystko kroimy w plastry.Pietruszkę siekamy.Filety z jagnięciny kroimy w paski.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i smazymy na rumiano z obu stron.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z patelni.Na tym samym tłuszczu dusimy warzywa 7 minut.
Kuskus spulchniamy widelcem.Razem z rodzynkami i jagnięciną dodajemy do warzywe.Smażymy 3 minuty,mieszając.Doprawiuamy solą,pieprzem,kminkiem.Dodajemy pietruszkę.
Danie można podawać z sosem jogurtowym z dodatkiem niewielkiej ilości czosnku.
Smacznego
|
|
KUGIEL
1 kg żeberek wieprzowych
2 kg ziemniaków
2 cebule sól,pieprz
Obrane i umyte ziemniaki oraz cebule zetrzeć na atrce.
Dodać pokrojone na małe kawałki żeberka,wymieszać.
Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego,wstawić do piekarnika na godzinę.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
|
|
Buef Strogonow
Składniki:
1,5 kg polędwicy wołowej
10 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
2 szklanki słodkiej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa typu jarzynka
sól
pieprz
Pieczarki czyścimy, myjemy, odsączamy i oddzielamy trzonki od
kapeluszy.
Z trzonków i przyprawy gotujemy wywar.
Polędwicę czyścimy z błon i kroimy najpierw na plastry grubości 1 cm,
a następnie na 1- centymetrowe paski. Wkładamy je na rozgrzane masło i
smażymy mieszając. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone w paski
kapelusze pieczarek i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażymy,
przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószamy
mąką, mieszamy, wlewamy przecedzamy wywar i śmietanę, dodajemy koncentrat
pomidorowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem dusimy
jeszcze 10-15 minut. Podajemy w miseczkach, z bagietką i czerwonym
wytrawnym winem albo w wydrążonych kajzerkach.
|
|
MIKS WITAMIN
1 kg cukinii
2 cebule
30 dag fasolki szparagowej
mały kalafior
po 2 czerwone i zielone papryki
50 dag pomidorów
3 ziemniaki
50 dag pieczarek
50 dag kiełbasy zwyczajnej
kilka łyżek koncentratu pomidorowago
2 kostki rosołowe
liść laurowy
sól,pieprz
ziele ang
ostra pielona papryka
masło
2 łyżki mąki
Obrane ziemniaki,cukinię,pomidory,paprykę kroimy w dużą kostkę.Cebule siekamy,fasolkę przecinamy na kawałki,kalafior dzielimy.Pieczarki kroimy,podsmażamy ma maśle,Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy.Dodajemy warzywa,przyprawy,koncentrat,dusimy 30 min.Z mąki,masła robimy zasmażkę,zagęszczamy.
|
|
BIGOS Z PIECZAREK Z KLOPSIKAMI
1,5 kg pieczarek
duży słoik ogórków konserwowych
duży słoik papryki konserwowej
3 cebule
15 dag koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
ziała prowansalskie
1/2 czerstwej bułki
1/2 szkl mleka
50 dag mielonego mięsa
jajko,olej
łyżka kaszy manny
bułka tarka
Posiekane cebulę zeszklić na maśle,dodać pokrojone w plasterki pieczarki,posolić poddusić.Paprykę kroimy w paski,ogórki w plasterki,dusimy w zalewie z ogórków.
Klopsiki-bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Mieszamy mięso,kaszę,bułkę.Doprawić solą,pieprzem.Formować z masy małe kulki.Obtaczać w bułce,usmażyć na oleju.Do pieczarek dodajemy warzywa,koncentrat,klopsiki.Mieszamy doprawiamy.
|
|
Gulasz po chińsku
60 dag karkówki (może być łopatka), 1 szklanka miodu, 2 cytryny, sok z połowki cytryny, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki margaryny lub oliwy, sól, pieprz.
Umyte i osuszone mięso kroimy na długie paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz ziołami. Zwijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Obsmażamy na złoty kolor. W specjalnym rondelku z nierdzewnej stali rozgrzewamy miód, wkładamy kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Musimy bardzo uważac, bo miód łatwo sie przypala. Przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Cytryny obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Najlepiej podawać z kaszką kuskus ew. z ryżem
Naprawdę danie SUPER
|
|
Mięsko glazurowane
60 dag polędwicy wieprzowej, 1 puszka ananasów w zalewie, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, pieprz cayenne lub mielona papryka, 1 łyżeczka cukru pudru, sok z cytryny, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sól.
Mięso nacieramy sokiem z cytryny i odrobiną soli. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy glazurę: 1/3 szklanki zalewy z ananasa, musztardę, imbir, łyżkę soku z cytryny, cukier i mąkę dobrze mieszamy i gotujemy na małym ogniu ( cały czas mieszamy). Odstawiamy na ok. 10 minut. Mięso układamy w brytfannie , smarujemy połową glazury i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut. Obracamy, smarujemy resztą glazury i pieczemy dalej ok 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, po czym kroimy na porcje. Układamy na półmisku, przekładając plasterkami ananasa. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można też z ryżem.....jak kto woli.
smacznego
|
|
Kaczka wiśniaczka
1 niewielka kaczka, pół kg mrożonych wiśni, półtorej szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju lub oliwy.
Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawiniętą w folię spożywczą odstawiamy na godzinę. Układamy w brytfannie, smarujemy oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, często podlewając winem ( pół szklanki), a następnie wytworzonym sosem. Rozmrożone wiśnie zalewamy szklanką wina i gotujemy na małym ogniu. Upieczoną kaczkę dzielmy na porcje i układamy na półmisku. Sos z pieczenia dolewamy do wisni i zagotowujemy. Polewamy kaczkę. Podajemy ją z dodatkiem ryżu na sypko.
Danie wyśmienite.
|
|
GOLONKA W ŚLIWKOWYM SOSIE
2 golonki
1 szkl wytrawnego czerwonego wina
1 szkl octu winnego
sól,liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki jagód jałowca
200 g suszonych śliwek
1 1/2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
Golonki zalać 4 szkl wody,1 szkl octu,dodać korzenie,gotować 1 1/2 godz.Śliwki ugotować ,zmiksować.Miękkie golonki wyjąć ,usunąć kości,mięso podzielić na porcje,ułożyć w naczyniu do zapiekania.Bułkę zrumienić ,dodać masło,cynamon,śliwki,wino,podgrzać.Sosem polać mięso.Wstawić do gorącego piekarnika,zapiec.
|
|
ZIELONE LECZO
SKŁADNIKI:
1 kapusta
2 papryki (zielona i biała)
1 por
1 cebula
1 pietruszka (natka plus korzeń)
10 listków świeżej bazylii
maggi
pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE:
Kapustę pokrój w drobne kawałki. Paprykę i cebulę w kostkę. Por pokrój w talarki, natkę pietruszki i seler drobno posiekaj. Korzeń selera i pietruszki także pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie warzywa wrzuć do dużego garnka. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj przyprawy i bazylię. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
SMACZNEGO!
|
|
Roladki schabowe nadziewane kiszoną kapustą
6 kotletów schabowych, 0k.35 dag kapusty kiszonej, 1 cebula, 1 marchewka, 2 jaja, tłuszcz, tarta bułka, sól i pieprz.
Kotlety rozbijamy na płaty i doprawiamy. Kapustę gotujemy i po odlaniu wody siekamy drobniutko. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduszamy. dodajemy kapustę i dalej dusimy przez ok.10-15 minut. Farsz doprawiamy na ostro.
Na każdy plaster mięsa nakładamy nadzienie, zwijamy w kształt rolady, panierujemy w roztrzepanych jajach i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z frytkami lub ziemniakami i dowolnymi surówkami.
Smacznego!
|
|
Karmuszka olsztyńska
1 puszka białej fasoli konserwowej, pól kg mięsa bez kości ( może być indycze lub wieprzowe wg uznania) pokrojonego w kostkę, 20 dag białej kapusty, 5 dag selera korzeniowego, 1 średnia pietruszka, 1 kg ziemniaków, 2-3 marchewki, 2 spore cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego,1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki margaryny lub masła, 3 łyżki mąki, 2 listki laurowe,sól, pieprz lub mielona papryka,garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki,koperek).
Oczyszczone marchewki, seler i cebule kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Mięso obtoczone w mące obrumieniamy na tłuszczu. Dodajemy rozdrobnione warzywa i szklimy na małym ogniu( cały czas mieszamy). Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy listek laurowy, dolewamy 2 szklanki wrzącej wody,przykrywamy naczynie i gotujemy na niewielkim ogniu, aż mięso zmięknie. dodajemy fasolę wraz z zalewą i zagotowujemy. Śmietanę ubijamy z łyżką mąki oraz koncentratem pomidorowym. Podgrzewamy,mieszając bez przerwy,aż sos zgęstnieje. Obficie posypujemy zielenina. Oddzielnie ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i mieszamy z karmuszką.
Smacznego!
|
|
ROLADA MIĘSNA Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI W MUSZTARDZIE Z ROZMARYNEM
mięso mielone ok 50 dkg
szynka wędzona
ser żółty w plastrach
papryka świeża
kukurydza
szpinak ugotowany i przyprawiony
sól, pieprz
ziemniaki surowe obrane i pokrojone w kawałki
oliwa
rozmaryn
3 łyżki musztardy (jaką kto lubi)
Mięso mielone przygotować tak jak na kotlety, czyli dodać pokrojona cebulkę, jajko, bułkę namoczoną i odciśniętą, sól, pieprz. Wymieszać wszystko razem. Na folii aluminiowej rozłożyć masę mięsną na płasko w kształcie prostokąta. Na to wykładamy warstwy: najpierw rozsmarować należy szpinak ugotowany i doprawiony (ja nie daję dużo bo moja rodzinka nie przepada), plastry sera żółtego, szynka w plastrach lub pokrojona w drobną kostkę, znowu plastry sera. Na to wykładać pokrojoną drobno paprykę i posypać kukurydzą. Bierzemy brzeg folii i zawijamy wszystko tak jak zawija się roladę, ściągając po trochu folię.
Potem zwiniętą roladę przełożyć na blachę.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry lub w kawałki, w misce rozrabiamy oliwę z rozmarynem i musztardą. Dorzucamy do tego pokrojone ziemniaki. Dokładnie wymieszamy, a potem tymi ziemniakami obkładamy roladę ze wszystkich stron.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.
Potem wyjmujemy i zostawiamy na 15 minut by "złapało oddech". Lekko przestudzone łatwiej się da pokroić.
Ziemniaczki układamy na talerzu, a do tego plastry naszej pieczeni. Sałatka z pomidorów uzupełni smak.
Farsz do pieczeni można wymyślać na poczekaniu wedle własnych upodobań.
Potrawa jest bardzo wszechstronna, jednogarnkowa, a właściwie jednoblachowa i można przyrządzić ją również na grillu na folii aluminiowej.
Polecam i życzę smacznego
aga23034@gmail.com
|
|
GOŁĄBKI Z GRZYBAMI
SKŁADNIKI:
- 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej, najlepiej grubej
- 3 szklanki warzywnego bulionu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz do smaku.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, odrzucamy je, wycinamy głąb i wkładamy całą kapustę do dużego garnka. Zalewamy wodą, delikatnie solimy, gotujemy przez 10 minut. wyjmujemy kapustę i oddzielamy kolejno liście. Opłukaną kaszę wrzucamy do rondla, zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna wchłoną płyn (około 10 minut).
Grzyby gotujemy, drobno siekamy. nie wylewamy wywaru, będzie potrzebny do ugotowania gołąbków. Cebulę należy posiekać, następnie zeszklić na oleju. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy przez kilka minut. Mieszamy farsz z ugotowaną kaszą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozkładamy na desce liść kapusty, nakładamy porcję farszu i zwijamy gołąbki: dwa boki nałóż na nadzienie i ściśle zawiń.
Na dnie sporego płaskiego rondla układamy 2-3 liście kapusty, na nich należy poukładać gołąbki. Należy uważać, nie więcej niż dwie warstwy - wtedy gołąbki się nie rozpadną i równo ugotują. Zalewamy je wywarem z grzybów, następnie dodajemy szklankę bulionu oraz listek laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu.
|
|
GOLONKA WIEPRZOWA Z SOSEM JABŁKOWYM
(przepis na 4 porcje)
4 małe golonki wieprzowe z kością
mały por (biała część)
4 winne jabłka
kieliszek białego wytrawnego wina
3-4 łyżki żubrówki
kostka bulionu warzywnego
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
pieprz cytrynowy
sól
Golonki oczyścić, zdjąć skórę. Zawiązać nicią kuchenną. Zalać wrzącą wodą. Dodać pokruszoną kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu 50-60 minut. Oczyszczoną białą część pora należy posiekać. Jabłka obieramy, trzeba wykroić gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy por. Dodajemy jabłka, podlewamy winem, doprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i solą. Przykrywamy dusimy na małym wolnym ogniu 5-6 minut tak, aby jabłka nie rozgotowały się całkowicie. Golonki wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy skórę, układamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy żubrówką. Przykrywamy sosem jabłkowym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody. Pieczemy 15-20 minut (180 st. C.). Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
|
|
Wątróbka w sosie piwnym
1 kg wątróbek drobiowych, 1/2 kg młodej cebuli, 10 dag masła roślinnego, łyżeczka cukru, szklanka piwa, 20 dag smietany, kilka kropli octu, sól,pieprz, ok. szklanki mleka.
Umyte wątróbki zalewamy mlekiem i na ok.1 godz. wstawiamy do lodówki. Po odsączeniu kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w talarki zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy łyżkę masła, cukier i ocet. Gotujemy ok. 10 minut, aż woda odparuje.
Na patelni roztapiamy masło. Wątróbkę smażymy ( w środku powinna być różowa), doprawiamy pieprzem i solą. Cebulę i wątróbkę przekładamy na półmisek i przykrywamy, aby nie wystygły. Do tłuszczu ze smażenia wlewamy piwo i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Mieszamy ze śmietaną. Sosem polewamy wątróbkę z cebulą. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem.
|
|
Gulasz po hrabiowsku
50 dag mięsa ( wołowe lub wieprzowe), 2 cebule, pół szklanki wytrawnego wina, garść rodzynek, sok z cytryny, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, kolendra), sól , pieprz, imbir, 2 łyżki mai pszennej, tłuszcz do smażenia.
Pokrojone w kostkę mięso nacieramy sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem. Zawinięte w folię spożywczą wkładamy do lodówki ( co najmniej godzinę). Umyte rodzynki zalane winem odstawiamy do napęcznienia. Mięso obtoczone w mące obsmażamy na złoty kolor. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso, zalewamy wodą, aby przykrywała mięso. dusimy do miękkości. Po dodaniu wina z rodzynkami zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami wody i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy. Podajemy z kluseczkami lub ryżem.
Naprawdę smaczne danie.
|
|
Wykwintny kurczak na bordowo
1 średni kurczak, 1 kg czerwonej porzeczki, sok z cytryny, warzywna przyprawa ( może byc vegeta lub do drobiu), 3 łyżki oliwy lub stopionej margaryny czy masła.
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą, po czym zawijamy w folię spożywczą , wkładamy do lodówki na ok.2 godz. Przebrane, opłukane i osuszone porzeczki ( bez szypułek) dzielimy na połowy. Jedną z nich napełniamy tuszkę kurczaka, spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Kurczaka układamy w brytfannie, smarujemy tłuszczem, obkładamy pozostałymi porzeczkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. ( Kurczaka o wadze ok. kg - 1 godz., zaś o wadze np.1i1/2 kg - półtorej godziny). Podlewamy tworzącym się sosem albo czerwonym winem. Przed podaniem dzielmy na porcje obłożone owocami. Najlepiej wygląda i smakuje z ryżem na sypko.
Smacznego
|
|
Giuwecz serbski.
Składniki:
4 kotlety ze schabu karkowego
35 dag ryżu
10 strąków zielonej papryki
75 dag pomidorów
cebula
pieprz i sól
Na dno wysamrowanej olejem brytfanny wsypujemy warstwę opłukanego ryzu,na niej układamy warstwę plasterków papryki,plasterków pomidorów sparzonych i obranych ze skórki oraz krążków cebuli.Na warzywa znów wsypujemy ryż i póżniej znów układamy papryke,pomidory i cebulę.
Każdą wasrtwę posypujemy solą i pieprzem.
Na wierzchu układay rozbite i osolone kotlety.
Wlewamy ćwierć szklanki wody,całość skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 2 godziny.Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę,aby kotlety ładnie się zrumieniły.
Polecam.
Pyszne
|
|
Sałatka z ryżem i ananasem
2 woreczki ryżu, puszka ananasa, czerwona papryka, puszka kukurydzy, majonez, łyżeczka curry
Ryż ugotować, skladniki pokroic, wszystko wymieszać z majonezem, dodać curry. Smacznego
|
Strona 5 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|